Підготовка:
1. Аналіз проводиться вранці натщесерце (не вживати їжу впродовж 8 годин, можна пити тільки негазовану воду).
2. За добу до обстеження не рекомендовані фізичні навантаження та вживання алкоголю.
3. Не палити протягом 2-х годин перед забором крові.
4. Рекомендовано 30 хвилин відпочинку перед забором крові.
Опис аналізу:
Амілаза — це один з травних ферментів, відповідальний за розщеплення крохмалю, глікогену та інших вуглеводів, що забезпечує їх засвоєння з їжі. Найбільшу кількість амілази виробляють слинні залози та підшлункова залоза. .
Амілаза, що виробляється слинними залозами, є першим ферментом, який починає травлення вже в ротовій порожнині. Завдяки її дії крохмаль із харчових продуктів починає розщеплюватися, що може призводити до солодкуватого смаку при тривалому пережовуванні їжі, багатої крохмалем (наприклад, картоплі або рису).
Без амілази засвоєння вуглеводів суттєво погіршується, оскільки складні молекули крохмалю не можуть бути засвоєні в кишечнику без попереднього розщеплення.
Амілаза є загальноприйнятим тестом разом для діагностики гострого панкреатиту. Якщо рівень амілази підвищується більш ніж у три рази від верхньої межі норми, це переконливо підтверджує діагноз гострого панкреатиту.
Ціль:
Призначається для діагностики захворювань підшлункової залози, жовчовивідних шляхів та слинних залоз; при цукровому діабеті та нирковій недостатності; при травмах черевної порожнини, тощо.