10058
С-пептид
Строк виконання: 1 день
Підготовка:
1. Аналіз проводиться вранці натщесерце (не вживати їжу впродовж 8 годин, можна пити тільки негазовану воду).
2. Рекомендовано відпочити протягом 30 хвилин перед забором крові.
3. За добу до обстеження не рекомендовані фізичні навантаження та вживання алкоголю.
4. Не палити протягом 2-х годин перед забором крові.

Опис аналізу:
С-пептид - компонент проінсуліну (з якого виробляється гормон інсулін), що продукується підшлунковою залозою. Рівень С-пептиду вимірюється лабораторними методами і застосовується в діагностиці, лікуванні, прогнозуванні цукрового діабету і пухлинних процесів в підшлунковій залозі.
С-пептид (або зв'язуючий пептид) є сполучною ланкою між двома компонентами (альфа- і бета-пептид), з яких складається молекула проінсуліну - попередника інсуліну. У процесі його синтезу з молекули проінсуліну вивільняється активний інсулін і рівна йому кількість С-пептиду, що дозволяється застосовувати останній в оцінці концентрації ендогенного (виробленого підшлунковою залозою) інсуліну.

Показання:

Призначається для діагностики цукрового діабету та аналізу його перебігу; з метою контролю ефективності лікування цукрового діабету; для встановлення причин гострої та хронічної гіпоглікемії (у комплексі з визначенням інсуліну та глюкози крові); для ранньої діагностики деяких пухлин підшлункової залози.